Oltiin Halloween-iltaa viettämässä Helsingin Kalliossa pienehköllä kaveriporukalla. Muutaman 'holittoman oluen ja siiderin olin varannut mukaan jottei ihan tyhjin käsin tarvitse olla, tai mehua juoda. Sattuipa jostain kumman syystä asunnon omistajalla olevan ylimääräisiä alkoholittomia Nikolaita, joita sain juoda. Kyllähän tätä meikäläisen alkoholitonta linjaa aluksi ihmeteltiin, mutta yhtä jo ennakkoon hankalaa tapausta lukuunottamatta siitä ei alun jälkeen tullut numeroa. Paitsi kuskikaverin kesken, jonka kanssa innoissamme kittasimme alkoholitonta Nikolaita ja naureskelimme vitsimielessä "humalimmelle". Aion tulevissakin iltamissa varata mukaan vaikkapa Nikolaita. Sillä pääsee meininkiin, maku on hyvä eikä tarvitse peukaloita pyöritellä. Kaikki aspektit siis kohdallaan ja humalaa ei osaa edes kaivata.

Oli hauskaa selvinpäin. Missään vaiheessa en oikeasti miettinyt alkoholiin kajoamista, vaikka kyllähän sitä kaikenlaista olisi ollut kiva maistella, mutta ilman humalaa. Alkudrinkkiä (Bloody Mary -tyyppinen "kauhudrinkki") ei saanut monikaan juotua, mutta olisihan sitä ollut silti hauska maistaa. Paitsi että pidän tiettyjen alkoholittomien oluiden mausta, piti "oluen" juominen mielestäni itseni paremmin mukana porukassa. Enhän minä muiden takia sitä tietenkään juo, vaan itseni. Tunsin kuuluvani paremmin porukkaan, vaikka muille se olisi luultavasti ihan se ja sama, oli kädessäni sitten lasi mehua tai Nikolaita. Tulihan sitä baarissakin pyörähdettyä ennen kotiinlähtöä, mutta siellä en tällä kertaa juonut mitään.

Tiesin, että raittiuteni hankalin asia on sosiaalinen paine. Eräs porukasta, tyyppi jonka kanssa on ennenkin ollut vähän hankalaa, teki eleillään ja sanoillaan välistä selväksi, ettei ymmärrä touhuani ja katsoi minua nenänvarttaan pitkin. Kyllähän se harmitti, mutta en todellakaan rupea muiden takia nyt juomaan, sen virheen olen joitain kertoja tehnyt aikojen saatossa. Muut suhtautuivat linjaani mukavan neutraalisti ja lähinnä mielenkiinnolla, ei mitään ongelmaa. En tehnyt asiasta "juttua" tai yrittänyt ketään moralisoida mitenkään, vaan huolehdin vain omista asioistani.

Tyttöystävä oli iltamissa mukana ja tapojensa mukaisesti joi muiden mukana asialliseen tapaansa. Olihan se outoa olla itse selvinpäin, yleensä juomme yhdessä. En suoraan sanottuna tuntenut oloani kovin mukavaksi hänen ollessa pienessä hiprakassa kanssani sen jälkeen kun olimme eronneet porukasta. Tähän täytyy vain tottua. Hän ei päätöksestäni ole mitenkään ongelmaa tehnyt, vaikka pitääkin tilannetta hieman outona, mitä en ollenkaan ihmettele. Hän kuitenkin ymmärtää minua ja tilanteeseen varmasti ajan kanssa tottuu.

Kaikinpuolin onnistunut viikonloppu. Olen entistä paremmin mielin raittiin linjani kanssa. Humalaa ei tee mieli ja olutta saa kaikesta huolimatta juoda, tosi jees!

Hieman voisi tietysti kirjoitella uusista oluttuttavuuksista. Ensimmäisenä maistelin Claushaleria. Mainio janojuoma. Mukavan pyöreä maku ilman häiritseviä sivu- tai jälkimakuja. Samat sanat pätee vaaleaan Nikolaihin, jota meni kokonaista kolme tölkkiä. Tummiin oluihin minulla on jonkinlainen viha-rakkaus-suhde ja myöskin tumma Nikolai jätti ristiriitaisen vaikutuksen. Kyllähän se ihan hyvää on ja alkoholittomuus ei liikoja ilmennyt, mutta ainakaan kovin paljoa sitä ei kerralla juo. Ihan hyvää kuitenkin, yksi hyvä vaihtoehto esimerkiksi joulupöytään, johon mielestäni kuuluu tumma olut. Varmaan seura vääristi makunautintojani, mutta tarkennetaan niitä sitä mukaa, kun uusia kokeilukertoja tulee. Etenkin Nikolai saattoi saada ylimääräisen tähden kaverin kanssa fiilistelyn ansiosta, mutta eihän tämä niin vakavaa ole.

  • Clausthaler ****
  • Vaalea Nikolai ****
  • Tumma Nikolai ***